ŠONDA ČOKOLADNA PRIČA

Naša slatka istorija

Da li ste znali da se na mestu na kojem je danas Mona Plaza nekada nalazila prva srpska fabrika čokolade?

Baš ovde su se od 1902. godine proizvodile čokolada, keks i slatke poslastice koje su zaslađivale dane brojnim Jugoslovenima. Slatku priču pokrenuo je Kosta Šonda, trgovac i industrijalac koji je u drugoj polovini XIX veka došao iz Grčke u naš glavni grad. Kosta je 1890-tih prvo otvorio prodavnicu u kojoj se mogla kupti "Olga" - u to vreme jedina mlečna čokolada u Beogradu. "Olga" je bila poznata kao "najbolja od svih čokolada". 

Porodicu Šonda činili su veliki vizionari koji su se isticali svojim idejama. Izgradili su bioskop "Koloseum" na Terazijama, na čijem mestu se danas nalazi bioskop "Zvezda", tadašnjem Jugoslovenskom fudbalskom savezu poklonili su pehar i prvi kod nas počeli sa štampom i prodajom albuma sa sličicama fudbalera. Pored izoštrenog osećaja za poslovanje i kreativnost porodicu Šonda je odlikovala i izuzetna humanost. Bili su veliki dobrotvori, prikupljali su sredstva za siromašne, i na brojne načine pomagali starima. Nažalost, nakon Drugog svetskog rata, čokoladna priča porodice Šonda se završila. U godinama rata fabrika postaje akcionarsko društvo i prestaje sa radom, a zatim biva i bombardovana. 


 

Šonda danas

Skoro pola veka kasnije, čokoladna priča dobija zasluženi nastavak. U decembru 2018. godine skver na uglu ulica Solunske i Cara Uroša poneo je naziv "Kosta Šonda". U Mona Plazi očuvali smo zgradu stare fabrike sa željom da Beograđanima i svima koji posećuju ovaj grad dane učinimo što slađim. Verujemo da ćemo kroz naš rad biti kreativni i inovativni kao što je porodica Šonda u ono vreme bila. Posetite nas i upustite se u slatku avanturu na koju vas u našem Šonda gastro baru vodimo svakog dana. 

Šonda danas

Gallery