Ukusi

Skadarlija
Skadarlija

Ukoliko želite da osetite autentičan duh starog Beograda vreme je da posetite Skadarliju - jednu od najposećenijih ulica i najlepšu boemsku četvrt u gradu. Ova ulica pravi je lični vremeplov srpske prestonice. Na prostoru današnje Skadarlije prve građevine izgrađene su 1717. godine, a prvobitni izgled ulice očuvan je do danas. Stara kaldrma, fenjeri i kandelabri i dalje čuvaju jedan deo istorije, dok se na svakom ćošku mogu naći autentične kafane, po kojima je ova četvrt i poznata. Svim posetiocima Skadarlije, uz brojna nacionalna pića i specijalitete domaće kuhinje, užitak će biti upotpunjen tradicionalnom starogradskom muzikom u izvođenju lokalnih muzičara. Kafanski ambijent upotpunjuje i raznolik kulturno-umetnički program koji se u ovoj ulici često organizuje.

Cvetni trg
Cvetni trg

Cvetni trg je još jedan od nezaobilaznih gradskih kutaka i mesto okupljanja velikog broja Beograđana i turista. Nekadašnja Cvetna pijaca, danas je moderan trg koji čine brojni kafići i restorani sa pogledom na jednu od najprepoznatljivijih zgrada u Beogradu i prvi oblakoder u užem centru grada - Beograđanku. Upravo zbog toga, mnogi stanovnici i posetioci srpske prestonice baš na ovom mestu svakodnevno uživaju u različitim specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje, kao i svojim omiljenim napicima. Modernom dizajnu samog trga nesvakidašnji kontrast daje starogradska arhitektura kuća i zgrada, čiji su gornji spratovi nekada bili namenjeni prostoru za stanovanje, a prizemlje zanatskim radionicama. Umesto njih danas posluju mnogi ugostiteljski objekti - neki sa pogledom na ulicu i prostranim baštama, a neki pak ušuškani i skriveni unutar gradskih kuća. Cvetni trg nalazi se na pešačkoj udaljenosti od centra, te predstavlja idealno mesto za sve one koji žele da njihov gastronomski doživljaj bude upotpunjen urbanim gradskim dešavanjima.

Pijace
Pijace

Kažu da se kulinarski duh jednog naroda najbolje može upoznati kroz ponudu namirnica na pijacama, a upravo Beograd krije brojne pijačne kutke. Najposećenije pijace u gradu nalaze se nedaleko od gradskog centra i pravi su mozaik boja, mirisa i ukusa. Tradicija dolaska lokalnih poljoprivrednika na pijace i prodaja domaćih, svežih proizvoda očuvana je do danas, te je na nekoliko mesta u gradu moguće kupiti namirnice brojnih lokalnih domaćinstava. Na pijačnim tezgama mogu se pronaći kako specifične i autentične nacionalne namirnice, tako i proizvodi koji se nalaze u internacionalnoj upotrebi. Širok izbor, saveti lokalnog stanovništva i dobro poznato srpsko gostoprimstvo svakodnevni su deo dinamičnog pijačnog života i nešto su što nijedan posetilac Beograda ne bi trebalo da propusti.

Beton hala
Beton hala

Smeštena u centru grada na samoj obali reke Save, nedaleko od ušća sa Dunavom, nalazi se Beton hala - nekada industrijska zona, a danas jedan od najpopularnijih gastronomskih centara u Beogradu. Zdanje izgrađeno tridesetih godina kao carinski magacinski prostor, očuvano je, obnovljeno i pretvoreno u konceptualni prostor. Danas se u okviru njega nalazi 17 urbanih i tematski autentičnih kafića, barova, restorana i klubova koji nude širok izbor nacionalnih i internacionalnih jela, pri čemu se posebno izdvajaju srpska, španska, italijanska, mediteranska i azijska kuhinja. Uz jedinstveni pogled na reku i Savski kej, kako iz objekata tako i sa njihovih prelepih terasa, posetioci mogu uživati i u raznovrsnom muzičkom programu koji je sastavni deo života Beton Hale.