Upoznajte Beograd

Vaš vodič za jedinstveno beogradsko iskustvo
Zemun
Zemun

Šarmantni Zemun osvojiće vas nakon prvog koraka napravljenog niz njegove ulice, obojene uticajem različitih kultura koje su na ovom području bile zastupljene. Prošetajte Zemunskim kejom i uživajte u pogledu na Dunav koji je poznat kao stanište mnogim labudovima. Sa vrha kule Gardoš, izgrađene 1896. godine, prema zamsili mađarskih arhitekata, pruža se očaravajući pogled ka belom gradu. Zemun je bogat i brojnim kafićima, restoranima i barovima, kako onim smeštenim u centru, tako i onima pored reke, na čijim menijima možete pronaći domaće i internacionlane specijalitete.

Košutnjak
Košutnjak

“Beogradska šuma” jedinstveni je deo Beograda, ispunjen četinarskim i listopadnim drvećem, ispresecan mnogobrojnim stazama. Nemojte se iznenaditi ako šetnjom kroz Košutnjak ugledate sportiste kako vežbaju, ljude na pikniku ili proslavu rođendana u prirodi – jer ova šuma nudi mogućnost za bezbroj različitih aktivnosti. U okviru Košutnjaka nalaze se dve posebne celine: sportsko-rekeativni centar Pionirski grad i Filmski grad, koji sadrži kompleks ateljea kao i objekata za snimanje filmova. Beogradska šuma poznata je po vidikovcu sa kojeg se pruža zanosni pogled na srpsku prestonicu.

Savski kej
Savski kej

Sa obe strane reke Sava čekaju vas raznoliki sadržaji, među kojima se sigruno nalazi nešto što će odgovarati baš vašem ukusu. Brojni kafići i restorani, smešteni na samoj Savi, odlični su ukoliko u toku dana želite da odete na ručak, uhvatite malo sunca i napravite pauzu sa društvom i porodicom. Pored reke nalaze se livade stvorene za piknik, staze za šetnju i vožnju bicikla i teretana na otvorenom. Ljubitelji provoda će u klubovima na vodi - splavovima saznati zašto je Beograd svrstan među gradove sa najboljim noćnim životom. U blizini Save gradi se Beograd na vodi, koji će biti jedan od najmodernijih delova grada sa velikom pešačkom zonom, šoping centrima, restoranima i klubovima, kao i stambenim i poslovnim prostorima, kulturnim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlija

Predah od asfalta i gradske vreve pronaći ćete na “beogradskom moru”. Uz svako piće ili jelo dobijate i pogled na zanosno Savsko jezero. Pored velikog broja restorana i kafića, na Adi su smešteni i brojni sportski tereni i biciklistička staza. Ljubitelji adreanalina mogu se oprobati u skakanju sa bandžija ili penjanju uz veštačku stenu. Poluostrvo predstavlja stanište za brojne biljne i životinjske vrste, stoga je prostor Ade Ciganlije zaštićen zakonom.

Podzemni Beograd
Podzemni Beograd

Da li ste znali da se ispod srpske prestonice krije još jedan, potpuno drugačiji grad? U podzemnom Beogradu svoj trag ostavili su narodi koji su na ovim prostorima živeli, stvarali i ratovali. Istražite brojne tunele, pećine, bunkere i lagume. Među atrakcijama “grada ispod grada” su Rimska dvorana, u kojoj se nalaze delovi rimske tvrđave iz drugog veka, veliki barutni magacin, kojeg su za sobom ostavili Austrijanci, kao i bunker koji je sredinom prošlog veka bio mesto gde su se vodili tajni politički pregovori.

Dunavski kej
Dunavski kej

Za sve koji uživaju u šetnja maili vole da se uz dobre zalogaje, kvalitetna pića i zvuke prijatne muzike opuste na obali reke, Dunavski kej je bez sumnje uvek dobar izbor. Pored sportskih terena, staze za šetnju i vožnju bicikla, u blizini njegove obale nalaze se beogradski restorani, dok se na samoj reci nalaze kafići na vodi - splavovi. Ovaj deo Beograda možete upoznati kroz našu biciklističku turu, koja vas od našeg hotela, vodi stazom pored Dunava, kroz deo grada ispunjen znamenitostima, brojnim kafićima i restoranima, do Ade – poznatog “beogradskog mora”.

Dorćol
Dorćol

U doslovnom prevodu sa turskog jezika reč “dorćol” označava raskrsnicu četiri puta (dort – četiri, yold – put), i ovaj deo Beograda zaista predstavlja mesto susreta brojnih stilova i kultura. Osetite čari boemskog života u čuvenoj Skadarliji i ritam urbanog Beograda na Dorćol Platz-u. Za ljubitelje alternativne pozorišne scene tu je uvek revolucionarni Bitef, a oni koji vole istoriju zaljubiće se u šarmantne dorćolske ulice, čiji je skoro svaki deo ispunjen spomenicima i tragovima prošlosti. Ako ste saglasni sa time da se nijedan kraj ne može u potpunosti upoznati dok se ne posete njegove pijace, predlažemo da se prošetate do Bajlonija, gde vas čeka mnoštvo boja, ukusa i mirisa.

Oktobarski salon
Oktobarski salon

Beograd je prestonica koju krase brojne umetničke i kulturne manifestacije, a jedna od njih je i Oktobarski salon. Oktobarski salon namenjen je svim ljubiteljima vizuelnih umetnosti, a cilj mu je da predstavi najaktuelnija i najznačajnija domaća i strana ostvarenja. Program je uvek raznovrstan i specifičan, te posetioci imaju priliku da prisustvuju izložbama, radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i različitim performansima. Od prvog organizovanja, Salon je menjao svoju koncepciju i program, pri čemu 2004. godine dobija međunarodni karakter i postaje nezaobilazna manifestacija domaće umetničke scene.

Noć muzeja
Noć muzeja

Jedna od noći u Beogradu koju nijedan ljubitelj umetnosti i nauke ne sme propustiti jeste Noć muzeja. Noć muzeja predstavlja specifičan koncept kulturne manifestacije, koji daje mogućnost da se tokom jedne noći obiđe veliki broj muzeja, pa čak i onih koji tokom ostatka godine nisu otvoreni za posetioce. Tada svaki muzej, uz standardne postavke, za goste priprema i dodatan program i sadržaje. Ova manifestacija održava se u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i srpska prestonica. U Beogradu se Noć muzeja za sve zainteresovane priređuje jednom godišnje, što tom događaju daje posebnu čar.

Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu

U samom centru grada smeštena je najstarija muzejska ustanova u Srbiji - Narodni muzej. Karakterističnog eksterijera i građe, Narodni muzej čuva kompleksno kulturološko nasleđe centralnog Balkana i Evrope, odnosno kulturu od praistorije do danas. Svi njegovi posetioci u mogućnosti su da uživaju u više od 400.000 postavki i arheoloških i kulturno-istorijskih predmeta koji su godinama bili prikupljani i čuvani u okviru samog muzeja.

Knez Mihailova ulica
Knez Mihailova ulica

Jedna od glavnih osobenosti gradskog centra svakako je i Knez Mihailova ulica koja svake godine dočekuje i otpraća brojne turiste i posetioce i svakodnevno je mesto okupljanja mnogih Beograđana. Knez Mihailova ulica je, kao pešačka zona i trgovački centar, ulica koja pruža širok izbor sadržaja, počevši od kafića i restorana, preko prodavnica renomiranih domaćih i stranih brendova, do velikog broja galerija i kulturno-istorijskih spomenika. Ova ulica predstavlja jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih ambijenata, a karakterišu je brojne zgrade i građanske kuće koje su izgrađene krajem sedamdesetih godna 19. veka.

Kalemegdan
Kalemegdan

U samom srcu Beograda čeka vas najveći i najautentičniji gradski park. Njegova osobenost krije se u srednjevekovnom nasleđu koje je sačuvano do današnjih dana i zbog kojeg se on smatra najznačajnijim spomenikom kulture. Kalemegdan se nalazi na ušću dve reke, a čine ga Beogradska tvrđava, koja je nekada bila glavno vojno uporište Beograda i Kalemegdanski park, koji je predstavljao plato namenjen osmatranju i dočekivanju neprijateljskih snaga. Plato je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park i od tada je omiljeno mesto okupljanja Beograđana i mnogih posetilaca našeg grada.

FEST - Međunarodni filmski festival
FEST - Međunarodni filmski festival

Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, FEST je postao nezaobilazan događaj za sve ljubitelje domaćih i stranih filmskih ostvarenja. FEST publici nudi brojna poznata i manje poznata kinematografska rešenja, te na taj način širi vidike i upoznaje sa najčuvenijim rediteljskim imenima i radovima. Početkom svake godine, posetioci i stanovnici srpske prestonice u mogućnosti su da uživaju u brojnim projekcijama Međunarodnog filmskog festivala.

Beogradski internacionalni teatarski festival
Beogradski internacionalni teatarski festival

BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) je, kao jedan od najsavremenijih teatarskih koncepata, postao neizostavni deo srpske umetničke scene, ali i mnogih evropskih festivala. Program BITEF-a neprekidno prati najnovije pozorišne trendove, a do sada je ponudio brojna scenska izvođenja, često kontroverznog i nekonvencionalnog karaktera, kao i značajna klasična ostvarenja. Proteklu deceniju BITEF je obeležio novim dostignućima u oblasti svetskog mejnstrima, postdramskog i neverbalnog scenskog izraza, kao i one realizovane uz pomoć novih tehnologija, otvorivši tako vrata virtuelnoj stvarnosti sajber teatra. Ovogodišnji BITEF nazvan “Počnimo ljubav ispočetka” biće organizovan od 17. do 26. septembra, a raznovrsni program moći će da se vidi na različitim lokacijama u gradu.

BELEF - Beogradski letnji festival
BELEF - Beogradski letnji festival

Ukoliko ste ljubitelj autentičnih muzičkih, plesnih, pozorišnih i programa vizuelnih umetnosti - BELEF je pravi događaj za vas! Ovaj međunarodni festival jedna od specifičnosti beogradske kulturne scene, a svoj prvi kontakt sa publikom ostvario je 1991. godine. Od tada, program manifestacije ne prestaje da iznenađuje svojim specifičnim konceptima i tematikom. Fokus raznovrsnog programa je suočavanje lokalnog i globalnog, kao i tradicionalnog i savremenog umetničkog izraza, koji nudi specifičan susret srpske kulturne scene sa svetom. Ovogodišnji BELEF pod nazivom “Doleti” biće organizovan na više lokacija u gradu u periodu od 21. juna do 7. jula.

Beer Fest
Beer Fest

Beogradski festival piva nastao je 2003. godine, a danas je tradicionalna i ujedno jedna od najposećenijih manifestacija u Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi.

Reč je o pivskom i muzičkom festivalu koji se održava svakog avgusta na Ušću. U toku pet festivalskih dana imate priliku da probate najrazličitije brendove piva, ali i da se zabavite uz brojne nastupe muzičara sa rok, punk, pop, metal, hip hop, rege i elektro scene.

Savamala
Savamala

Savamala je bez sumnje nezaobilazna stanica prilkom upoznavanja beogradskog noćnog života. Najposećenija je u toku hladnijeg dela godine, jer se tada zabava sa splavova i reka seli u klubove, po kojima je ovaj deo grada poznat. Uz različite muzičke žanrove možete igrati od večeri do jutra, a provod i zabava su uvek zagarantovani.

Splavovi
Splavovi

Nije tajna da je Beograd mesto odličnog klabinga. Čim prođe zima zabava se iz klubova seli na reke i dobro poznate splavove. Kažu da niste osetili čar beogradskog noćnog života ukoliko niste dočekali svitanje na jednom od klubova na reci. Kada je reč o muzičkim žanrovima – na splavovima se može čuti sve - od onih koji puštaju isključvio elektronsku muziku, preko pesama iz osamdesetih i devedesetih, pa sve do turbo-folka. Moramo napomenuti da na pojedinim splavovima možete u jednoj večeri čuti sve spomenute muzičke žanrove.

Bemus
Bemus

Osnovane 1969. godine, Beogradske muzičke svečanosti najstariji su muzički festival u Srbiji. U toku trajanja BEMUS-a u prestoničkim koncertnim dvoranama nastupaju najuticajniji muzičari sa srpske i inostrane scene, kao i mladi umetnici koji su na putu ka afirmaciji.

Exit
Exit

Sigurni smo da ljubitelji muzičkih festivala dobro znaju šta je Exit. Svakog jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu okupljaju se muzičari domaće i inostrane scene i godinama unazad prave muzički spektakl. O ovom festivalu pisali su najuticajniji svetski mediji, a dobitnik je i brojnih nagrada. BBC News svrstao ga je u red najvećih muzičkih festivala, a 2013. i 2017. dobio je nagradu za najbolji festival Evrope. Muzički program traje nekoliko dana, tokom kojih se na čak 15 bina smenjuju nastupi najatraktivnijh imena domaće i svetske scene.

Pijace
Pijace

Kažu da se kulinarski duh jednog naroda najbolje može upoznati kroz ponudu namirnica na pijacama, a upravo Beograd krije brojne pijačne kutke. Najposećenije pijace u gradu nalaze se nedaleko od gradskog centra i pravi su mozaik boja, mirisa i ukusa. Tradicija dolaska lokalnih poljoprivrednika na pijace i prodaja domaćih, svežih proizvoda očuvana je do danas, te je na nekoliko mesta u gradu moguće kupiti namirnice brojnih lokalnih domaćinstava. Na pijačnim tezgama mogu se pronaći kako specifične i autentične nacionalne namirnice, tako i proizvodi koji se nalaze u internacionalnoj upotrebi. Širok izbor, saveti lokalnog stanovništva i dobro poznato srpsko gostoprimstvo svakodnevni su deo dinamičnog pijačnog života i nešto su što nijedan posetilac Beograda ne bi trebalo da propusti.

Cvetni trg
Cvetni trg

Cvetni trg je još jedan od nezaobilaznih gradskih kutaka i mesto okupljanja velikog broja Beograđana i turista. Nekadašnja Cvetna pijaca, danas je moderan trg koji čine brojni kafići i restorani sa pogledom na jednu od najprepoznatljivijih zgrada u Beogradu i prvi oblakoder u užem centru grada - Beograđanku. Upravo zbog toga, mnogi stanovnici i posetioci srpske prestonice baš na ovom mestu svakodnevno uživaju u različitim specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje, kao i svojim omiljenim napicima. Modernom dizajnu samog trga nesvakidašnji kontrast daje starogradska arhitektura kuća i zgrada, čiji su gornji spratovi nekada bili namenjeni prostoru za stanovanje, a prizemlje zanatskim radionicama. Umesto njih danas posluju mnogi ugostiteljski objekti - neki sa pogledom na ulicu i prostranim baštama, a neki pak ušuškani i skriveni unutar gradskih kuća. Cvetni trg nalazi se na pešačkoj udaljenosti od centra, te predstavlja idealno mesto za sve one koji žele da njihov gastronomski doživljaj bude upotpunjen urbanim gradskim dešavanjima.

Skadarlija
Skadarlija

Ukoliko želite da osetite autentičan duh starog Beograda vreme je da posetite Skadarliju - jednu od najposećenijih ulica i najlepšu boemsku četvrt u gradu. Ova ulica pravi je lični vremeplov srpske prestonice. Na prostoru današnje Skadarlije prve građevine izgrađene su 1717. godine, a prvobitni izgled ulice očuvan je do danas. Stara kaldrma, fenjeri i kandelabri i dalje čuvaju jedan deo istorije, dok se na svakom ćošku mogu naći autentične kafane, po kojima je ova četvrt i poznata. Svim posetiocima Skadarlije, uz brojna nacionalna pića i specijalitete domaće kuhinje, užitak će biti upotpunjen tradicionalnom starogradskom muzikom u izvođenju lokalnih muzičara. Kafanski ambijent upotpunjuje i raznolik kulturno-umetnički program koji se u ovoj ulici često organizuje.

Beton hala
Beton hala

Smeštena u centru grada na samoj obali reke Save, nedaleko od ušća sa Dunavom, nalazi se Beton hala - nekada industrijska zona, a danas jedan od najpopularnijih gastronomskih centara u Beogradu. Zdanje izgrađeno tridesetih godina kao carinski magacinski prostor, očuvano je, obnovljeno i pretvoreno u konceptualni prostor. Danas se u okviru njega nalazi 17 urbanih i tematski autentičnih kafića, barova, restorana i klubova koji nude širok izbor nacionalnih i internacionalnih jela, pri čemu se posebno izdvajaju srpska, španska, italijanska, mediteranska i azijska kuhinja. Uz jedinstveni pogled na reku i Savski kej, kako iz objekata tako i sa njihovih prelepih terasa, posetioci mogu uživati i u raznovrsnom muzičkom programu koji je sastavni deo života Beton Hale.