Kultura

BELEF - Beogradski letnji festival
BELEF - Beogradski letnji festival

Ukoliko ste ljubitelj autentičnih muzičkih, plesnih, pozorišnih i programa vizuelnih umetnosti - BELEF je pravi događaj za vas! Ovaj međunarodni festival jedna od specifičnosti beogradske kulturne scene, a svoj prvi kontakt sa publikom ostvario je 1991. godine. Od tada, program manifestacije ne prestaje da iznenađuje svojim specifičnim konceptima i tematikom. Fokus raznovrsnog programa je suočavanje lokalnog i globalnog, kao i tradicionalnog i savremenog umetničkog izraza, koji nudi specifičan susret srpske kulturne scene sa svetom. Ovogodišnji BELEF pod nazivom “Doleti” biće organizovan na više lokacija u gradu u periodu od 21. juna do 7. jula.

Beogradski internacionalni teatarski festival
Beogradski internacionalni teatarski festival

BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) je, kao jedan od najsavremenijih teatarskih koncepata, postao neizostavni deo srpske umetničke scene, ali i mnogih evropskih festivala. Program BITEF-a neprekidno prati najnovije pozorišne trendove, a do sada je ponudio brojna scenska izvođenja, često kontroverznog i nekonvencionalnog karaktera, kao i značajna klasična ostvarenja. Proteklu deceniju BITEF je obeležio novim dostignućima u oblasti svetskog mejnstrima, postdramskog i neverbalnog scenskog izraza, kao i one realizovane uz pomoć novih tehnologija, otvorivši tako vrata virtuelnoj stvarnosti sajber teatra. Ovogodišnji BITEF nazvan “Počnimo ljubav ispočetka” biće organizovan od 17. do 26. septembra, a raznovrsni program moći će da se vidi na različitim lokacijama u gradu.

FEST - Međunarodni filmski festival
FEST - Međunarodni filmski festival

Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, FEST je postao nezaobilazan događaj za sve ljubitelje domaćih i stranih filmskih ostvarenja. FEST publici nudi brojna poznata i manje poznata kinematografska rešenja, te na taj način širi vidike i upoznaje sa najčuvenijim rediteljskim imenima i radovima. Početkom svake godine, posetioci i stanovnici srpske prestonice u mogućnosti su da uživaju u brojnim projekcijama Međunarodnog filmskog festivala.

Kalemegdan
Kalemegdan

U samom srcu Beograda čeka vas najveći i najautentičniji gradski park. Njegova osobenost krije se u srednjevekovnom nasleđu koje je sačuvano do današnjih dana i zbog kojeg se on smatra najznačajnijim spomenikom kulture. Kalemegdan se nalazi na ušću dve reke, a čine ga Beogradska tvrđava, koja je nekada bila glavno vojno uporište Beograda i Kalemegdanski park, koji je predstavljao plato namenjen osmatranju i dočekivanju neprijateljskih snaga. Plato je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park i od tada je omiljeno mesto okupljanja Beograđana i mnogih posetilaca našeg grada.

Knez Mihailova ulica
Knez Mihailova ulica

Jedna od glavnih osobenosti gradskog centra svakako je i Knez Mihailova ulica koja svake godine dočekuje i otpraća brojne turiste i posetioce i svakodnevno je mesto okupljanja mnogih Beograđana. Knez Mihailova ulica je, kao pešačka zona i trgovački centar, ulica koja pruža širok izbor sadržaja, počevši od kafića i restorana, preko prodavnica renomiranih domaćih i stranih brendova, do velikog broja galerija i kulturno-istorijskih spomenika. Ova ulica predstavlja jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih ambijenata, a karakterišu je brojne zgrade i građanske kuće koje su izgrađene krajem sedamdesetih godna 19. veka.

Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu

U samom centru grada smeštena je najstarija muzejska ustanova u Srbiji - Narodni muzej. Karakterističnog eksterijera i građe, Narodni muzej čuva kompleksno kulturološko nasleđe centralnog Balkana i Evrope, odnosno kulturu od praistorije do danas. Svi njegovi posetioci u mogućnosti su da uživaju u više od 400.000 postavki i arheoloških i kulturno-istorijskih predmeta koji su godinama bili prikupljani i čuvani u okviru samog muzeja.

Noć muzeja
Noć muzeja

Jedna od noći u Beogradu koju nijedan ljubitelj umetnosti i nauke ne sme propustiti jeste Noć muzeja. Noć muzeja predstavlja specifičan koncept kulturne manifestacije, koji daje mogućnost da se tokom jedne noći obiđe veliki broj muzeja, pa čak i onih koji tokom ostatka godine nisu otvoreni za posetioce. Tada svaki muzej, uz standardne postavke, za goste priprema i dodatan program i sadržaje. Ova manifestacija održava se u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i srpska prestonica. U Beogradu se Noć muzeja za sve zainteresovane priređuje jednom godišnje, što tom događaju daje posebnu čar.

Oktobarski salon
Oktobarski salon

Beograd je prestonica koju krase brojne umetničke i kulturne manifestacije, a jedna od njih je i Oktobarski salon. Oktobarski salon namenjen je svim ljubiteljima vizuelnih umetnosti, a cilj mu je da predstavi najaktuelnija i najznačajnija domaća i strana ostvarenja. Program je uvek raznovrstan i specifičan, te posetioci imaju priliku da prisustvuju izložbama, radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i različitim performansima. Od prvog organizovanja, Salon je menjao svoju koncepciju i program, pri čemu 2004. godine dobija međunarodni karakter i postaje nezaobilazna manifestacija domaće umetničke scene.