Kultura

BELEF - Beogradski letnji festival
BELEF - Beogradski letnji festival

Ukoliko ste ljubitelj autentičnih muzičkih, plesnih, pozorišnih i programa vizuelnih umetnosti - BELEF je pravi događaj za vas! Ovaj međunarodni festival jedna od specifičnosti beogradske kulturne scene, a svoj prvi kontakt sa publikom ostvario je 1991. godine. Od tada, program manifestacije ne prestaje da iznenađuje svojim specifičnim konceptima i tematikom. Fokus raznovrsnog programa je suočavanje lokalnog i globalnog, kao i tradicionalnog i savremenog umetničkog izraza, koji nudi specifičan susret srpske kulturne scene sa svetom. Ovogodišnji BELEF pod nazivom “Doleti” biće organizovan na više lokacija u gradu u periodu od 21. juna do 7. jula.

BITEF - Beogradski internacionalni teatarski festival
BITEF - Beogradski internacionalni teatarski festival

BITEF je, kao jedan od najsavremenijih teatarskih koncepata, postao neizostavni deo srpske umetničke scene, ali i mnogih evropskih festivala. Program BITEF-a neprekidno prati najnovije pozorišne trendove, a do sada je ponudio brojna scenska izvođenja, često kontroverznog i nekonvencionalnog karaktera, kao i značajna klasična ostvarenja. Proteklu deceniju BITEF je obeležio novim dostignućima u oblasti svetskog mejnstrima, postdramskog i neverbalnog scenskog izraza, kao i one realizovane uz pomoć novih tehnologija, otvorivši tako vrata virtuelnoj stvarnosti sajber teatra. Ovogodišnji BITEF nazvan “Počnimo ljubav ispočetka” biće organizovan od 17. do 26. septembra, a raznovrsni program moći će da se vidi na različitim lokacijama u gradu.

FEST - Međunarodni filmski festival
FEST - Međunarodni filmski festival

Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, FEST je postao nezaobilazan događaj za sve ljubitelje domaćih i stranih filmskih ostvarenja.FEST publici nudi brojna poznata i manje poznata kinematografska rešenja, te na taj način širi vidike i upoznaje sa najčuvenijim rediteljskim imenima i radovima. Početkom ove godine, u trajanju od 10 dana, održan je 47. po redu Međunarodni filmski festival u Beogradu.

Kalemegdan
Kalemegdan

U samom srcu Beograda čeka vas najveći i najautentičniji gradski park. Njegova osobenost krije se u srednjevekovnom nasleđu koje je sačuvano do današnjih dana i zbog kojeg se on smatra najznačajnijim spomenikom kulutre. Kalemegdan se nalazi na ušću dve reke, a čine ga Beogradska tvrđava, koja je nekada bila glavno vojno uporište Beograda i Kalemegdanski park, koji je predstavljao plato namenjen osmatranju i dočekivanju neprijateljskih snaga. Plato je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park i od tada je omiljeno mesto okupljanja Beograđana i mnogih posetilaca našeg grada.

Knez Mihailova ulica
Knez Mihailova ulica

Jedna od glavnih osobnesti gradskog centra svakako je i Knez Mihailova ulica koja svake godine dočekuje i otpraća brojne turiste i posetioce i svakodnevno je mesto okupljanja mnogih Beograđana. Knez Mihailova ulica je, kao pešačka zona i trgovački centar, ulica koja pruža širok izbor sadržaja, počevši od kafića i restorana, preko prodavnica renomiranih domaćih i stranih brendova, do velikog broja galerija i kulturno-istorijskih spomenika. Ova ulica predstavlja jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih ambijenata, a karakterišu je brojne zgrade i građanske kuće koje su izgrađene krajem sedamdesetih godna 19. veka.

Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu

U samom centru grada smeštena je najstarija muzejska ustanova u Srbiji - Narodni muzej. Karakterističnog eksterijera i građe, Narodni muzej čuva kompleksno kulturološko nasleđe centralnog Balkana i Evrope, odnosno kulturu od praistorije do danas. Svi njegovi posetioci u mogućnosti su da uživaju u više od 400.000 postavki i arheoloških i kulturno-istorijskih predmeta koji su godinama bili prikupljani i čuvani u okviru samog muzeja.

Noć muzeja
Noć muzeja

Jedna od noći u Beogradu koju nijedan ljubitelj umetnosti i nauke ne sme propustiti jeste Noć muzeja. Noć muzeja predstavlja specifičan koncept kulturne manifestacije, koji daje mogućnost da se tokom jedne noći obiđe veliki broj muzeja, pa čak i onih koji tokom ostatka godine nisu otvoreni za posetioce. Tada svaki muzej, uz standardne postavke, za goste priprema i dodatan program i sadržaje. Ova manifestacija održava se u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i srpska prestonica. U Beogradu se Noć muzeja za sve zainteresovane priređuje jednom godišnje, što tom događaju daje posebnu čar.

Oktobarski salon
Oktobarski salon

Beograd je prestonica koju krase brojne umetničke i kulturne manifestacije, a jedna od njih je i Oktobarski salon. Oktobarski salon namenjen je svim ljubiteljima vizuelnih umetnosti, a cilj mu je da predstavi najaktuelnija i najznačajnija domaća i strana ostvarenja. Program je uvek raznovrstan i specifičan, te posetioci imaju priliku da prisustvuju izložbama, radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i različitim performansima. Od prvog organizovanja, Salon je menjao svoju koncepciju i program, pri čemu 2004. godine dobija međunarodni karakter i postaje nezaobilazna manifestacija domaće umetničke scene.

string(0) ""
string(0) ""